IstanbulVita | Obezitate: Cauze, Simptome, Tratamente și Altele ...

Obezitatea este una dintre cele mai grave probleme de sănătate din lumea modernă, nu este doar o problemă estetică, ci afectează și sănătatea generală și calitatea vieții a milioane de oameni.

Obezitatea în actualitate

Excesul de greutate și obezitatea sunt definite ca acumularea anormală sau excesivă de grăsime care poate afecta sănătatea, conform studiilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). milioane erau obezi. Conform datelor din 2018, aproximativ 40 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani sunt supraponderali sau obezi.

chirurgia dell'obesità

Cauzele obezității și a supraponderabilității

Principala cauză a obezității și a excesului de greutate este dezechilibrul energetic dintre caloriile ingerate și caloriile arse. S-a stabilit că la nivel global se consumă mai multe alimente energetice bogate în grăsimi și zaharuri; datorită stilului de viață sedentar, a modificărilor metodelor de transport și a urbanizării sporite, fenomenul lipsei de exerciții fizice a crescut, mărind considerabil statisticile privind obezitatea și supraponderalitatea.

OMS menționează că un IMC mai mare (indicele de masă corporală) ar crește riscul de boli netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, bolile musculo-scheletice și anumite tipuri de cancer, cum ar fi sânul, ovarul, prostata, ficatul, rinichii sau colonul .

Cum se calculează indicele de masă corporală (IMC)?

IMC = Greutate (kg) / Înălțime (m) ²

Exemplu practic: 78 kg / (1,70 m x 1,70 m) = 78 / 2,89

Rezultat: 26,98 IMC

Categorie: supraponderal

Stările de obezitate în funcție de IMC

Mai jos, puteți vedea un tabel care prezintă diferite stări fizice în funcție de IMC:

Tipuri de obezitate

Distribuția țesutului adipos în corpul nostru poate împărți obezitatea în două tipuri: Gynecoid și Android

Gynecoid

Dacă proporția de grăsime din șolduri este mai mare decât proporția de grăsime din abdomen, noi o numim ginecoidă (numită „pară” deoarece conferă corpului uman acea formă). Este mai frecvent la femei, are factori genetici sau ereditari importanți și este legat de boli precum osteoporoza sau insuficiența venoasă.

Android

Dacă proporția țesutului adipos este mai mare la nivelul abdomenului în raport cu șoldurile, atunci vorbim despre Android (sau „forma mărului”). Acest lucru este mai frecvent la bărbați, este legat de stilul de viață nesănătos și este în mod clar legat de un risc cardiovascular crescut.

Tratamente pentru obezitate

Există o varietate de factori care ne afectează stilul de viață, precum controlul alimentelor, exercițiile fizice prin sport și diferite stiluri de viață sănătoase, care vă pot ajuta să pierdeți în greutate și să reduceți riscul de boli legate de obezitate. Cel mai bun tratament pentru obezitate este identificarea persoanelor care pot fi supraponderale în intervalul de vârstă 20-25. În cazul copiilor, controlul hrănirii este de obicei puțin mai complex, deoarece necesită un exercițiu de izolare și înțelegere între părinți și copii în timpul tratamentului. Specialiștii determină că cel mai bun mod de a trata obezitatea începe cu modificarea obiceiurilor de viață, a exercițiilor fizice și a dietei.

Intervenții chirurgicale pentru tratarea obezității

În prezent, 5 tipuri de intervenții chirurgicale sunt utilizate pentru tratarea obezității:

 • Chirurgie de mânecă gastrică
 • Bypass gastric
 • Întrerupător duodenal
 • Bandă gastrică
 • Balon gastric

chirurgia dell'obesità

Este chirurgia cel mai bun tratament pentru obezitate?

La IstanbulVita considerăm că bypass-ul gastric și balonul gastric ar putea fi o opțiune pentru dvs. dacă:

 • Dieta și exercițiile fizice pentru a pierde în greutate nu au avut succes, iar indicele de masă corporală (IMC) este de 40 sau mai mult.
 • IMC-ul dvs. este cuprins între 35 și 39,9 (obezitate) și aveți probleme grave de sănătate legate de greutate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială sau apneea de somn de tip sever.
 • În anumite cazuri, dacă IMC este între 30 și 34 și aveți probleme grave de sănătate legate de greutate, puteți fi selectat pentru anumite tipuri de intervenții chirurgicale bariatrice.
Lasă un răspuns
3 Replies to "Obezitate: Cauze, Simptome, Tratamente și Altele"
 • Commenter Photo
  Oana Radu 8 ay önce

  Bună, este adevărat că după ce se extrage balonul gastric există posibilitatea de a te îngrășa din nou?

 • Commenter Photo
  Mihaela Dedu 8 ay önce

  Bună dimineaţa, cât costă bypass-ul gastric?

 • Commenter Photo
  Doina 8 ay önce

  Am încercat să urmez un stil de viață sănătos, dar nu am reușit să pierd mai mult de 4 kilograme. În cele din urmă am făcut un bypass gastric, este o operație fără complicații, recomand celor care au pierdut lupta cu kilogramele!